Uyku apnesi nedir?
Uyku esnasında oluşan , geçici solunumun durması
ADMiN
Uyku sırasında birkaç saniye süren geçici boğulmalar yaşanabilir. Bu boğulma anında kandaki oksijen seviyesi düşerek, beynin uyanmasını sağlar. Beyin solunum fonksiyonlarının durduğunu haber vermek için vücudu uyandırır. Uyku apnesi Uyku apnesi: Uyku esnasında oluşan apne, geçici solunumun durması (Sleep Apnea, Sleep Apnea Syndrome, Uyku Apne Sendromu, Uyku Apnesi Sendromu) olan kişiler gece birkaç defa uyanabilir, uykuları sık sık bölünen kişiler ertesi günü hatırlayamazlar. Bu durum da tekrarlayan zaman dilimleri içinde kişide yorgunluk ve halsizlik hissine neden olur. Yeterli süre uyuduğunu düşünüp yorgun kalkanlar ve gün içinde halsiz gezen ve uykusu gelen kişilerde uyku apnesi sendromu Uyku apnesi: Uyku esnasında oluşan apne, geçici solunumun durması (Sleep Apnea, Sleep Apnea Syndrome, Uyku Apne Sendromu, Uyku Apnesi Sendromu) araştırılmalıdır.
ADMiN
Uyku apnesi sendromu Uyku apnesi: Uyku esnasında oluşan apne, geçici solunumun durması (Sleep Apnea, Sleep Apnea Syndrome, Uyku Apne Sendromu, Uyku Apnesi Sendromu) ; santral uyku apnesi Santral Uyku Apnesi: Solunumun beyin kaynaklı durduğu, beynin nefes al komutu vermediği uyku apnesi tipi (Santral Tip Uyku Apnesi, Santral Tip Uyku Apnesi Sendromu, Santral Uyku Apne Sendromu, Santral Uyku Apnesi Sendromu) , obstrüktif uyku apnesi Obstrüktif Uyku Apnesi: Genellikle üst solunum yolunun, büyümüş bademcikler, yumuşak damak sarkması veya kiloya bağlı olarak daralması nedeniyle tıkandığı uyku apnesi tipi (Obstrüktif Tip Uyku Apnesi, Obstrüktif Uyku Apne Sendromu, Obstrüktif Uyku Apnesi Sendromu, Obstructive Sleep Apnea Syndrome, Osas, Ouas) ve bu ikisinin birlikte görüldüğü karma tip uyku apnesi Karma Tip Uyku Apnesi: Santral uyku apnesi ve obstrüktif uyku apnesinin bir arada bulunduğu uyku apnesi tipi (Karma Tip Uyku Apnesi Sendromu, Karma Uyku Apnesi, Karma Uyku Apnesi Sendromu, Mikst Apne, Mikst Apne Sendromu, Mikst Tip Uyku Apnesi, Mikst Uyku Apnesi, Mixed Apnea, Mixed Sleep Apnea, Mixed Sleep Apnea Syndrome) olmak üzere üç farklı başlık altında değerlendirilebilir.
ADMiN
Uyku apnesi sendromu Uyku apnesi: Uyku esnasında oluşan apne, geçici solunumun durması (Sleep Apnea, Sleep Apnea Syndrome, Uyku Apne Sendromu, Uyku Apnesi Sendromu) ; yüksek sesle horlayan, aşırı kilolu, yüksek tansiyon Hipertansiyon: Yüksek tansiyon; sistolik kan basıncının 140 mmHg'dan, diastolik kan basıncının 90 mmHg'dan yüksek olması durumu. (Hypertension, Tansiyon Hastalığı, Yüksek Tansiyon) lu, burun veya boğaz bozukluğu olan kişilerde daha fazla görülür. Uyku apnesi Uyku apnesi: Uyku esnasında oluşan apne, geçici solunumun durması (Sleep Apnea, Sleep Apnea Syndrome, Uyku Apne Sendromu, Uyku Apnesi Sendromu) , kanda düşük seviyelerde oksijen ve yüksek seviyelerde karbondioksite neden olur.
ADMiN
ADMiN
ADMiN
Uyku apnesi Uyku apnesi: Uyku esnasında oluşan apne, geçici solunumun durması (Sleep Apnea, Sleep Apnea Syndrome, Uyku Apne Sendromu, Uyku Apnesi Sendromu) şüphesi halinde genellikle istenen test halk arasında ''uyku testi'' olarak bilinen polisomnografi Polisomnografi: Uyku sırasında beyin dalgaları, göz hareketleri, ağız ve burundan hava akımı, horlama, kalp hızı, bacak hareketleri ve oksijen seviyelerinin ölçümü esasına dayanan, uyku testi veya uyku apne testi olarak da anılan, uyku apnesi tanısı koymaya ve apne tipinin belirlenmesine yarayan test dir. Polisomnografi Polisomnografi: Uyku sırasında beyin dalgaları, göz hareketleri, ağız ve burundan hava akımı, horlama, kalp hızı, bacak hareketleri ve oksijen seviyelerinin ölçümü esasına dayanan, uyku testi veya uyku apne testi olarak da anılan, uyku apnesi tanısı koymaya ve apne tipinin belirlenmesine yarayan test , tanının konmasına ve uyku apnesi Uyku apnesi: Uyku esnasında oluşan apne, geçici solunumun durması (Sleep Apnea, Sleep Apnea Syndrome, Uyku Apne Sendromu, Uyku Apnesi Sendromu) nin tipinin belirlenmesine yardımcı olur. Eğer kişinin, bir saatlik zaman diliminde beşten fazla kez solunumu durmuşsa o kişiye uyku apnesi Uyku apnesi: Uyku esnasında oluşan apne, geçici solunumun durması (Sleep Apnea, Sleep Apnea Syndrome, Uyku Apne Sendromu, Uyku Apnesi Sendromu) tanısı konulabilir.
ADMiN
ADMiN
CPAP adı verilen bir ''hava makinesi'' bu tedavi yöntemlerinden biridir. Bu cihaza bağlı bulunan maske hastaya takılır ve belirli bir basınçtaki hava hastaya iletir. Cihaz gece boyunca kullanılır ve basınç sayesinde solunum yollarının kapanması önlenir.
ADMiN
ADMiN
Bazı hastalara diş hekimi tarafından, alt çeneyi öne iterek hava yolunu açmaya yarayan özel bir aparat hazırlanır.
ADMiN
Diğer tedavi seçeneklerinden olumsuz sonuç alınması durumunda veya boğaz yapılarının hava yolunu tıkadığı durumlarda hava yolunu daraltan dokuların azaltılması veya tamamen ortadan kaldırılmasını içeren bir operasyon operasyon: ameliyat, işlem planlanabilmektedir.
ADMiN
Eş anlamlı terimler:
Benzer terimler:
İlginizi çekebilecek diğer konular:
|