Tetanoz nedir?
ADMiN
ADMiN
Clostridium tetani Clostridium Tetani: Tetanoz etkeni olan bakteri (Klostridium Tetani, Klostridyum Tetani) , oksijensiz ortamda özellikle nemli ve ılık topraklarda, tozlarda ve gübrelerde yıllarca canlı kalabilen, insan ve hayvanların sindirim sistemlerinde de yaşayabilen bir bakteridir. İnsanlara kontamine kontamine: bulaşık objelerle (tırnak, iğne, çivi gibi) oluşmuş kesiklerden ya da toz, toprak, dışkı veya tükürükle kirlenmiş yaralardan, yanık ve kazalarda meydana gelen ölü dokulardan, yeni doğanlarda göbek kordonundan bulaşır.
ADMiN
Tetanoz Tetanoz: Doğada toz, toprak, gübre dahil her yerde bulunan Clostridium tetani denilen bakteri tarafından oluşturulan bir enfeksiyon hastalığı (Tetanos, Tetanus) mikrobunun vücuda girmesinden sonra oluşturdukları ler belirtilere neden olur. Kuluçka süresi genellikle 3-21 gündür (ortalama 10 gün). Yaranın tipine bağlı olarak bu süre 1 günden birkaç aya kadar değişebilir. Genellikle kısa kuluçka süresi ileri derecede kontamine kontamine: bulaşık yaralarda görülür ve hastalığın daha ciddi ve kötü prognozla seyredeceğinin işaretidir. En fazla görülen ilk belirti çene kaslarında dır ( trismus trismus: çene kilitlenmesi ). Bundan başka; baş ağrısı, ani ve istemsiz kas kasılmaları (en sık midede), bütün vücutta ağrılı kas sertliği, yutkunma sorunları, nöbet Nöbet: Beyinde gerçekleşen ani elektrik aktivitesi patlamasının bir sonucu olarak, beyindeki mesajların geçici olarak durmasına ya da karışmasına neden olan, nöbet türü ile değişkenlik göstermekle birlikte kas seğirmesini, konvülsiyonları, bellek kaybını, göz seğirmesini, kas sertleşmesini veya gevşemesini, boş bakışları ve bilinç kaybını içerebilen durum. (İktus) ler, ateş ve terleme, yüksek kan basıncı ve kalp atışında hızlanma görülür.
ADMiN
Tetanoz Tetanoz: Doğada toz, toprak, gübre dahil her yerde bulunan Clostridium tetani denilen bakteri tarafından oluşturulan bir enfeksiyon hastalığı (Tetanos, Tetanus) a bağlı gelişebilen komplikasyon komplikasyon: karışıntı, fesat lar ise şunlardır: Vokal kordlarda (ses telleri) kontrolsüz ve istemsiz spazm, kemik kırıkları, hastane enfeksiyon Enfeksiyon: Mikroorganizmaların varlığına karşı ortaya çıkan inflamatuar yanıt ya da steril konak dokusunda mikroorganizmaların invazyonunu gösteren durum. (İnfection, İnfeksiyon) ları, akciğer embolisi Pulmoner Emboli: Sağ kalpten çıkarak akciğerlere kan götüren damarların (pulmoner arterler) tıkanmasına bağlı olarak gelişen ciddi bir hastalıktır. (Akciğer Embolisi, Akciğer Embolizmi, Pulmoner Embolizm) , solunum yollarındaki yabancı materyallere bağlı gelişen aspirasyon aspirasyon: emme, somurma; iğne veya kateter ile boşaltma pnömoni Pnömoni: Akciğer dokusunun iltihaplanması. (Pneumonia, Pneumonitis, Pnömokoksik Pnömoni, Tipik Pnömoni, Zatüre, Zatürre, Pnomoni) si, ölümle sonuçlanması muhtemel solunum güçlüğü (vakaların %10-20'si kaybedilir). Hastaneye yatırılmayan vakalarda ise ölüm % 100'dür.
ADMiN
Tetanoz Tetanoz: Doğada toz, toprak, gübre dahil her yerde bulunan Clostridium tetani denilen bakteri tarafından oluşturulan bir enfeksiyon hastalığı (Tetanos, Tetanus) u doğrulayacak laboratuvar testleri yoktur. Tetanoz Tetanoz: Doğada toz, toprak, gübre dahil her yerde bulunan Clostridium tetani denilen bakteri tarafından oluşturulan bir enfeksiyon hastalığı (Tetanos, Tetanus) tanı konur konmaz acil tıbbi müdahale gerektiren bir hastalıktır. Hasta hemen hastaneye yatırılır, insan tetanoz Tetanoz: Doğada toz, toprak, gübre dahil her yerde bulunan Clostridium tetani denilen bakteri tarafından oluşturulan bir enfeksiyon hastalığı (Tetanos, Tetanus) immünglobülini veya attan elde edilmiş antitoksin derhal başlanır. Tetanoz aşısı Tetanoz Aşısı: Tetanoz hastalığına karşı koruma amacıyla yapılan aşı (Tetanos Aşısı) yapılır. Kasılmaları kontrol altına alacak ilaçlar, agresif agresif: 1. saldırgan 2. yayılgan yara bakımı ve antibiyotiklerle tedavi sürdürülür. Solunum sıkıntısı gelişmişse solunum cihazıyla hastayı desteklemek gerekir. Hastalığı geçirmiş birey bağışıklık kazanmaz. Bağışıklanmanın tek yolu aşılanmadır.
ADMiN
ADMiN
Masseterlerin tutulması sonucu trismus trismus: çene kilitlenmesi , yüz kaslarının tutulması sonucu risus sardonicus Risus Sardonicus: Tetanoz hastalığında görülen alaycı gülüş (Risus Sardonikus) (alaycı gülüş), yutma güçlüğü ve sırt kaslarının tutulması sonucu opistotonus Opistotonus: Tetanoz hastalığında görülen, yutma güçlüğü ve sırt kaslarının tutulması sonucu hastanın yay gibi durması (Opisthotonus) görülür. İlk ortaya çıkan ve en uzun süren belirti trismus trismus: çene kilitlenmesi tur. İlk, en sık ve en uzun süre tutulan kaslar masseterlerdir. Kasılmalara bağlı olarak idrar retansiyon retansiyon: birikme u, kas içi kanama, kompresyon kompresyon: baskı, sıkıştırma kırıkları, pnömoni Pnömoni: Akciğer dokusunun iltihaplanması. (Pneumonia, Pneumonitis, Pnömokoksik Pnömoni, Tipik Pnömoni, Zatüre, Zatürre, Pnomoni) ve gebelerde abortus abortus: 1. Düşük olayı ile uterus dışına atılan embriyo ya da fetus. 2. Yirminci gebelik haftasından önce gebeliğin herhangi bir nedenle sonlanması. (Abortion, Düşük) görülebilir. Tetanoz Tetanoz: Doğada toz, toprak, gübre dahil her yerde bulunan Clostridium tetani denilen bakteri tarafından oluşturulan bir enfeksiyon hastalığı (Tetanos, Tetanus) da ateş ve şuur kaybı olmaz. Tetanoz Tetanoz: Doğada toz, toprak, gübre dahil her yerde bulunan Clostridium tetani denilen bakteri tarafından oluşturulan bir enfeksiyon hastalığı (Tetanos, Tetanus) da bilinç hastalığın son dönemine kadar açıktır (KUDUZ da olduğu gibi). Ateşin yükselmesi ya sekonder sekonder: 1. ikincil 2. ilişkili infeksiyon Enfeksiyon: Mikroorganizmaların varlığına karşı ortaya çıkan inflamatuar yanıt ya da steril konak dokusunda mikroorganizmaların invazyonunu gösteren durum. (İnfection, İnfeksiyon) u ya da disfonksiyon disfonksiyon: işlev bozukluğu u düşündürmelidir. En önemli ölüm sebebi solunum yetmezliğidir. Yoğun bakım imkanlarına sahip bir hastada ise en önemli ölüm sebebi disfonksiyon disfonksiyon: işlev bozukluğu dur.
ADMiN
Eş anlamlı terimler:
Benzer terimler:
İlginizi çekebilecek diğer konular:
|