adı verilen mavi-beyaz renkli 1 mm'lik lekeler oluşur. Bu lekeler bazen ağız içinde başka bölgelere de yayılabilir.
Kızamığın bu ön belirtilerinden 2,3 gün sonra yüz ve saç çizgisinde döküntüler oluşur. Döküntülerden sonra ağız içi lekeleri azalır. Döküntüler, kol-bacaklara ve gövdeye yayılır. Yüz ve boyundaki döküntüler birleşebilir. Deri ödemli bir hal alır ve yüz şişer. Döküntüler bazen avuç içi ve ayak tabanlarında da görülebilir. 3'üncü günden sonra döküntüler esmerleşir ve kaybolur. Deri artık pullanmaya başlar. Döküntüler çıkarken ateş en yüksek seviyeye çıkar. Bununla birlikte iştahsızlık, kırıklık,
Kızamık döküntüleri kulakların arkasında başlar ve başın, boynunun her yanına yayılır. Bir kaç gün sonra ise bacaklar da dahil olmak üzere vücudun geri kalanına yayılır.
Sonbaharda hastalık artar. Kış aylarında, bilhassa Martta ve soğuk geçen Nisan aylarında en üst seviyeye çıkar. Salgınlar yapar. Yaz aylarında pek görülmez.
Hastalığın mikrobu, hastaların öksürük ve aksırıkları ile atılan tükrük taneleri üzerinde birkaç saat havada serbest kalır. Teneffüs yoluyla alınarak vücuda yerleşir. Hastalığın kuluçka süresi 9-10 gün kadardır.
ADMiN
ADMiN
ADMiN
Komplikasyonlar morbillivirüsün neden olduğu iltihabi durumun yayılması ya da kızamıklı dokulara bakterilerin yerleşmesiyle olur. Daha çok orta kulak iltihabı ve
da yapabilir. Kızamık geçirdikten yıllar sonra 7-8'li yaşlarda çok korkulan Subakut Sklerozan Panensefalittir (SSPE) komplikasyonu görülebilir. Davranış bozukluğu ile başlayan ve yavaşça ilerleyen SSPE, geç dönemde istem dışı kasılmalara neden olur ve genellikle 2 yıl içinde ölümle sonuçlanır.
ları gelişmemişse tedavide; yatak istirahati, sulu yumuşak gıdalar önerilir. Kızamık, viral bir enfeksiyon olduğu için ikincil bakteriyel enfeksiyonlar olmadığı takdirde; antibiyotik önerilmez. Göz kapakları ılık su ile temizlenebilir, yüksek ateş durumunda ateş düşürücü ilaçlar alınabilir. Ağır kızamık vakalarındaysa, ölüm düşünülerek tedaviye yüksek doz A vitamini eklenir. Dünya Sağlık Örgütü gelişmekte olan ülkelerde kızamık geçiren her çocuğa A vitamini verilmesini önerir.