İnfektif Endokardit nedir?
ADMiN
Şekilde infektif endokardit İnfektif Endokardit: Çoğunlukla bakterilerle gelişen, kalp kapaklarının, konjenital kardiyovasküler lezyonların, prostetik kapak veya diğer prostetik materyalin tutulumu ile seyreden bir infeksiyon hastalığı (enfektif endokardit) in karakteristik özellikleri görülmektedir: Roth spots Roth Spots: İnfektif endokarditte görülen, gözdibi incelemesinde optik diske yakın bölgede ortası beyaz, çevresi hemorajik lekeler (roth lekeleri, roth lekesi, roth spot) , ateş, Splinter hemoraji Splinter Hemoraji: Sıklıkla infektif endokarditte görülen, tırnak yatağının longitudinal kan damarlarından komşu oluklara kan ekstravazasyonu ile oluşan lezyon. (Splinter Haemorrhages, Splinter Hemorajiler, Splinter Hemorrhages, Splinter Kanama, Splinter Kanamalar) ler, Janeway lezyonları Janeway Lezyonları: İnfektif endokarditte, el ve ayak tabanlarında, nadiren ekstremitede ve kulaklarda görülebilen, hemorajik, maküler, ağrılı lezyonlar olup, daha çok stafilokokal endokardite özgü embolik nitelikte oluşumlardır. (Janeway Lezyonu) , Osler nodülleri Osler Nodülleri: İnfektif endokarditte, el-ayak parmaklarının uçlarında, avuç içi ve ayak tabanında saptanan ağrılı, küçük, kırmızı nodüllerdir. (Osler Nodes, Osler Nodülü)
ADMiN
İnfektif Endokardit İnfektif Endokardit: Çoğunlukla bakterilerle gelişen, kalp kapaklarının, konjenital kardiyovasküler lezyonların, prostetik kapak veya diğer prostetik materyalin tutulumu ile seyreden bir infeksiyon hastalığı (enfektif endokardit) de klinik belirtiler çok çeşitli olup, hemen hemen tüm organ sistemlerine ait patolojik patolojik: hastalığa ait değişiklikler söz konusu olabilir. Klinik ve laboratuvar bulguları, sistemik intravasküler infeksiyonla buna karşı konakçının gösterdiği fizyolojik ve immünolojik reaksiyon sonucu gelişir. İnfektif Endokardit İnfektif Endokardit: Çoğunlukla bakterilerle gelişen, kalp kapaklarının, konjenital kardiyovasküler lezyonların, prostetik kapak veya diğer prostetik materyalin tutulumu ile seyreden bir infeksiyon hastalığı (enfektif endokardit) in akut akut: hızlı başlayan, kısa süreli, ivegen, keskin (Acute, Acutus, Ani, İvegen) ya da subakut Subakut: Seyir ve şiddet bakımından akut ve kronik arası nitelik gösteren akut devreyi geçirmiş fakat kronik nitelik kazanmamış hastalık (subacute) seyirli oluşu klinik belirti ve bulgularda bazı farklılıklar yaratır. Ancak her iki tipin bulguları arasında her zaman kesin bir sınır olmaması nedeniyle günümüzde bu tür bir sınıflamanın önemi azalmıştır.
ADMiN
ADMiN
ADMiN
ADMiN
İnfektif Endokardit İnfektif Endokardit: Çoğunlukla bakterilerle gelişen, kalp kapaklarının, konjenital kardiyovasküler lezyonların, prostetik kapak veya diğer prostetik materyalin tutulumu ile seyreden bir infeksiyon hastalığı (enfektif endokardit) in klinik belirti ve bulguları oldukça değişkendir. Hastalığın süresi ( akut akut: hızlı başlayan, kısa süreli, ivegen, keskin (Acute, Acutus, Ani, İvegen) vs subakut Subakut: Seyir ve şiddet bakımından akut ve kronik arası nitelik gösteren akut devreyi geçirmiş fakat kronik nitelik kazanmamış hastalık (subacute) ), etken mikroorganizma, tutulan kapak (doğal kapak vs prostetik kapak, sol kalp vs sağ kalp endokarditi), hastanın yaşı ve infeksiyonun kazanıldığı yer (toplumda kazanılmış vs nozokomiyal nozokomiyal: Hastane kökenli infeksiyon. (Nozokomiyal Enfeksiyon, Nozokomiyal İnfeksiyon) ) gibi birçok faktörden etkilenir. Genellikle belirtilerin ortaya çıkması ile hastanın hekime başvurması arasında iki haftalık bir süre vardır.
ADMiN
ADMiN
ADMiN
ADMiN
Yeni üfürüm saptanan hastaların büyük çoğunluğunda kalp yetmezliği Kalp Yetmezliği: Kalbin pompalama gücünün olması gerekenden daha az olması (Kalp Yetersizliği, Kardiyak Yetersizlik, Kardiyak Yetmezlik, Kardiak Yetersizlik, Kardiak Yetmezlik) gelişir. Bu nedenle kötü prognostik prognostik: öngörümsel, prognoz belirleyici bir gösterge olarak kabul edilmektedir. Kardiyak yetmezlik Kalp Yetmezliği: Kalbin pompalama gücünün olması gerekenden daha az olması (Kalp Yetersizliği, Kardiyak Yetersizlik, Kardiyak Yetmezlik, Kardiak Yetersizlik, Kardiak Yetmezlik) , İnfektif Endokardit İnfektif Endokardit: Çoğunlukla bakterilerle gelişen, kalp kapaklarının, konjenital kardiyovasküler lezyonların, prostetik kapak veya diğer prostetik materyalin tutulumu ile seyreden bir infeksiyon hastalığı (enfektif endokardit) de görülen mortalite mortalite: Canlılarda yeniden başlamamak üzere bütün hayati olayların son bulması; Ölüm; Ölüm oranı (Mortality) nin başta gelen nedenidir.
ADMiN
Hastaların üçte ikisinde İnfektif Endokardit İnfektif Endokardit: Çoğunlukla bakterilerle gelişen, kalp kapaklarının, konjenital kardiyovasküler lezyonların, prostetik kapak veya diğer prostetik materyalin tutulumu ile seyreden bir infeksiyon hastalığı (enfektif endokardit) in periferik periferik: çevresel bulgularına rastlanır. Bunlar arasında peteşiyal döküntüler, splinter hemorajiler Splinter Hemoraji: Sıklıkla infektif endokarditte görülen, tırnak yatağının longitudinal kan damarlarından komşu oluklara kan ekstravazasyonu ile oluşan lezyon. (Splinter Haemorrhages, Splinter Hemorajiler, Splinter Hemorrhages, Splinter Kanama, Splinter Kanamalar) , Osler nodülleri Osler Nodülleri: İnfektif endokarditte, el-ayak parmaklarının uçlarında, avuç içi ve ayak tabanında saptanan ağrılı, küçük, kırmızı nodüllerdir. (Osler Nodes, Osler Nodülü) , Janeway lezyonları Janeway Lezyonları: İnfektif endokarditte, el ve ayak tabanlarında, nadiren ekstremitede ve kulaklarda görülebilen, hemorajik, maküler, ağrılı lezyonlar olup, daha çok stafilokokal endokardite özgü embolik nitelikte oluşumlardır. (Janeway Lezyonu) , retinal lezyonlar ( Roth spots Roth Spots: İnfektif endokarditte görülen, gözdibi incelemesinde optik diske yakın bölgede ortası beyaz, çevresi hemorajik lekeler (roth lekeleri, roth lekesi, roth spot) ), çomak parmak çomaklaşma: Lovibond açısının 180°Cden daha fazla yükseğe çıktığı ve tırnak yatağı palpe edildiğinde süngerimsi veya yüzer gibi olduğu durum.
Çomaklaşma ilerledikçe tırnak tabanı şişer ve Lovibond açısı 180°Cnin çok üstüne çıkar. Tırnak longitudinal ve horizantal kenarları, belirginleşmiş olarak büllöz bir şekil alır. Distal parmak kısmının fusiform bir genişlemesi de olabilir. (Clubbing, Çomak Parmak) ve splenomegali Splenomegali: Dalak büyüklüğü sayılabilir.
ADMiN
Peteşi Peteşi: Kırmızı-mor renkli, 0.5 cmden küçük, solmayan lezyon.
Neden: intravasküler sorunlar, infeksiyon , İnfektif Endokardit İnfektif Endokardit: Çoğunlukla bakterilerle gelişen, kalp kapaklarının, konjenital kardiyovasküler lezyonların, prostetik kapak veya diğer prostetik materyalin tutulumu ile seyreden bir infeksiyon hastalığı (enfektif endokardit) seyri sırasında en sık rastlanan cilt bulgusudur (%19-40). Hem akut akut: hızlı başlayan, kısa süreli, ivegen, keskin (Acute, Acutus, Ani, İvegen) hem de subakut Subakut: Seyir ve şiddet bakımından akut ve kronik arası nitelik gösteren akut devreyi geçirmiş fakat kronik nitelik kazanmamış hastalık (subacute) olgularda sık görülür. Üzerine basmakla solmayan bu lezyonlar vaskülit veya mikroemboli mikroemboli: küçük tıkanma ler sonucu oluşur. Ekstremitelerin yanı sıra konjunktiva veya yumuşak damakta da lokalize olabilir. Peteşi Peteşi: Kırmızı-mor renkli, 0.5 cmden küçük, solmayan lezyon.
Neden: intravasküler sorunlar, infeksiyon ler, tedaviye başlanmasını takip eden haftalar içinde de ortaya çıkabilir. Diğer yönlerden stabil olan hastalarda bu durum tedaviye yanıtsızlık göstergesi olarak kabul edilmemelidir.
ADMiN
ADMiN
ADMiN
Osler nodülleri Osler Nodülleri: İnfektif endokarditte, el-ayak parmaklarının uçlarında, avuç içi ve ayak tabanında saptanan ağrılı, küçük, kırmızı nodüllerdir. (Osler Nodes, Osler Nodülü) , el-ayak parmaklarının uçlarında, avuç içi ve ayak tabanında saptanan ağrılı, küçük, kırmızı nodüllerdir. Osler nodülleri Osler Nodülleri: İnfektif endokarditte, el-ayak parmaklarının uçlarında, avuç içi ve ayak tabanında saptanan ağrılı, küçük, kırmızı nodüllerdir. (Osler Nodes, Osler Nodülü) ne subakut İnfektif Endokardit İnfektif Endokardit: Çoğunlukla bakterilerle gelişen, kalp kapaklarının, konjenital kardiyovasküler lezyonların, prostetik kapak veya diğer prostetik materyalin tutulumu ile seyreden bir infeksiyon hastalığı (enfektif endokardit) olgularında %10-23 oranında rastlanır. İnfektif Endokardit İnfektif Endokardit: Çoğunlukla bakterilerle gelişen, kalp kapaklarının, konjenital kardiyovasküler lezyonların, prostetik kapak veya diğer prostetik materyalin tutulumu ile seyreden bir infeksiyon hastalığı (enfektif endokardit) dışında sistemik lupus eritematozis (SLE), hemolitik anemi, gonokokal infeksiyon ve radyal artere kateter konulmuş ekstremitelerde de görülebildiğinden spesifik bir bulgu değildir.
ADMiN
Janeway lezyonları Janeway Lezyonları: İnfektif endokarditte, el ve ayak tabanlarında, nadiren ekstremitede ve kulaklarda görülebilen, hemorajik, maküler, ağrılı lezyonlar olup, daha çok stafilokokal endokardite özgü embolik nitelikte oluşumlardır. (Janeway Lezyonu) el ve ayak tabanlarında, nadiren ekstremite ekstremite: üye (uzuv) de ve kulaklarda görülebilen hemorajik hemorajik: kanamalı, hemoraji ile ilgili maküler Maküler: 1. küçük leke veya beneklerle ilgili. 2. üzerinde küçük leke veya benekler bulunduran, benekli. 3. Maküllü, Makül ile ilgili, benekli, beneğe ait 4. Makula ile ilgili (Macular) ağrılı lezyonlar olup, daha çok stafilokokal endokardit Endokardit: Kalbin endokard adlı iç zarının iltihabı e özgü emboli emboli: Emboli, kanla taşınan yabancı bir cismin damarı tıkaması durumudur.
Damardaki bir trombüsten kopan kan pıhtısının başka bir damarda tıkanmaya sebep olmasına ise tromboembolizm denilmektedir. (Embolism) k nitelikte oluşumlardır.
ADMiN
Gözdibi incelemesinde optik diske yakın bölgede ortası beyaz, çevresi hemorajik Roth lekeleri Roth Spots: İnfektif endokarditte görülen, gözdibi incelemesinde optik diske yakın bölgede ortası beyaz, çevresi hemorajik lekeler (roth lekeleri, roth lekesi, roth spot) , hastaların yaklaşık %2-10'unda görülür. Anemi anemi: Halk arasında kansızlık olarak bilinen, alyuvarların sayı olarak az olması ve alyuvarların içerisinde bulunan hemoglobin adı verilen maddenin miktarının azlığıdır. (Anemia, Kansızlık) , lösemi Lösemi: Kan kanseri olarak adlandırılan lösemi, kemik iliğinin anormal hücreler ile dolması ve bu hücrelerin kana ve tüm dokulara yayılması sonucu belirti veren malign bir hastalıktır. Akut lösemi ani başlar ve tedavi edilmezse kısa sürede ölüme yol açar. (Kan Kanseri, Leucaemia, Leukaemia, Leukemia) ya da SLE'de de rastlanabilir.
ADMiN
ADMiN
Emboli emboli: Emboli, kanla taşınan yabancı bir cismin damarı tıkaması durumudur.
Damardaki bir trombüsten kopan kan pıhtısının başka bir damarda tıkanmaya sebep olmasına ise tromboembolizm denilmektedir. (Embolism) k olaylar, akut İnfektif Endokardit İnfektif Endokardit: Çoğunlukla bakterilerle gelişen, kalp kapaklarının, konjenital kardiyovasküler lezyonların, prostetik kapak veya diğer prostetik materyalin tutulumu ile seyreden bir infeksiyon hastalığı (enfektif endokardit) in önemli bulgularındandır ve konjestif kalp yetmezliği Konjestif kalp yetmezliği: kalbin dokuların metabolik gereksinimlerini karşılayacak miktarda kanı perifere pompalayamaması sonucu oluşan sistemik ve pulmoner konjesyon ile karakterize klinik bir durum (KKY) nden sonra en sık görülen komplikasyon komplikasyon: karışıntı, fesat dur. Otopsi otopsi: ceset incelemesi çalışmalarında en sık dalak (%44), böbrekler (%56), koroner arterler (%60), beyin (%30) ve periferik arterlerde emboli emboli: Emboli, kanla taşınan yabancı bir cismin damarı tıkaması durumudur.
Damardaki bir trombüsten kopan kan pıhtısının başka bir damarda tıkanmaya sebep olmasına ise tromboembolizm denilmektedir. (Embolism) saptanmıştır. Büyük arterleri tutan periferik emboli emboli: Emboli, kanla taşınan yabancı bir cismin damarı tıkaması durumudur.
Damardaki bir trombüsten kopan kan pıhtısının başka bir damarda tıkanmaya sebep olmasına ise tromboembolizm denilmektedir. (Embolism) lerde akla fungal endokardit gelmelidir. Retinal arter emboli emboli: Emboli, kanla taşınan yabancı bir cismin damarı tıkaması durumudur.
Damardaki bir trombüsten kopan kan pıhtısının başka bir damarda tıkanmaya sebep olmasına ise tromboembolizm denilmektedir. (Embolism) sine bağlı olarak ani körlük gelişebilir.
ADMiN
ADMiN
ADMiN
ADMiN
ADMiN
ADMiN
İnfektif Endokardit İnfektif Endokardit: Çoğunlukla bakterilerle gelişen, kalp kapaklarının, konjenital kardiyovasküler lezyonların, prostetik kapak veya diğer prostetik materyalin tutulumu ile seyreden bir infeksiyon hastalığı (enfektif endokardit) e ait klasik belirti ve bulgularla (bakteremi veya fungemi, aktif valvülit, periferik emboli emboli: Emboli, kanla taşınan yabancı bir cismin damarı tıkaması durumudur.
Damardaki bir trombüsten kopan kan pıhtısının başka bir damarda tıkanmaya sebep olmasına ise tromboembolizm denilmektedir. (Embolism) , immünolojik vasküler fenomen fenomen: olağandışı durum, görüngü ler gibi) seyreden olgularda tanı koymak oldukça kolaydır. Ancak bir grup hastada bu belirti ve bulguların sadece bir kısmı saptanabilir ya da hiçbiri saptanmayabilir. Bu duruma özellikle S. aureus'a bağlı sağ kalp endokardit Endokardit: Kalbin endokard adlı iç zarının iltihabı i nedeniyle akut akut: hızlı başlayan, kısa süreli, ivegen, keskin (Acute, Acutus, Ani, İvegen) İnfektif Endokardit İnfektif Endokardit: Çoğunlukla bakterilerle gelişen, kalp kapaklarının, konjenital kardiyovasküler lezyonların, prostetik kapak veya diğer prostetik materyalin tutulumu ile seyreden bir infeksiyon hastalığı (enfektif endokardit) tablosuyla başvuran IV ilaç bağımlılarında ve HACEK grubu mikroorganizmalarla gelişen İnfektif Endokardit İnfektif Endokardit: Çoğunlukla bakterilerle gelişen, kalp kapaklarının, konjenital kardiyovasküler lezyonların, prostetik kapak veya diğer prostetik materyalin tutulumu ile seyreden bir infeksiyon hastalığı (enfektif endokardit) olgularında sık rastlanır. İmmünolojik vasküler fenomen fenomen: olağandışı durum, görüngü ler sub akut akut: hızlı başlayan, kısa süreli, ivegen, keskin (Acute, Acutus, Ani, İvegen) endokardit Endokardit: Kalbin endokard adlı iç zarının iltihabı için oldukça tipiktir. Akut akut: hızlı başlayan, kısa süreli, ivegen, keskin (Acute, Acutus, Ani, İvegen) İnfektif Endokardit İnfektif Endokardit: Çoğunlukla bakterilerle gelişen, kalp kapaklarının, konjenital kardiyovasküler lezyonların, prostetik kapak veya diğer prostetik materyalin tutulumu ile seyreden bir infeksiyon hastalığı (enfektif endokardit) in seyri çok hızlıdır ve genellikle bu bulguların ortaya çıkması için yeterli zaman yoktur. Ayrıca, akut akut: hızlı başlayan, kısa süreli, ivegen, keskin (Acute, Acutus, Ani, İvegen) sağ kalp endokardit Endokardit: Kalbin endokard adlı iç zarının iltihabı inde, kapak lezyonları sol kapak endokardit Endokardit: Kalbin endokard adlı iç zarının iltihabı inde görülen periferik emboli emboli: Emboli, kanla taşınan yabancı bir cismin damarı tıkaması durumudur.
Damardaki bir trombüsten kopan kan pıhtısının başka bir damarda tıkanmaya sebep olmasına ise tromboembolizm denilmektedir. (Embolism) lere ve immünolojik vasküler fenomen fenomen: olağandışı durum, görüngü lere neden olmaz.
ADMiN
ADMiN
Şekilde Modifiye Duke Kriterleri gösterilmiştir:
ADMiN
ADMiN
Ekokardiyografi, İnfektif Endokardit İnfektif Endokardit: Çoğunlukla bakterilerle gelişen, kalp kapaklarının, konjenital kardiyovasküler lezyonların, prostetik kapak veya diğer prostetik materyalin tutulumu ile seyreden bir infeksiyon hastalığı (enfektif endokardit) in tanısında ve takibinde büyük önem taşıyan bir yöntemdir ve karakteristik ekokardiyografi bulguları Duke klasifikasyon klasifikasyon: sınıflama, sınıflandırma una göre majör majör: 1. büyük 2. önemli 3. şiddetli 4. temel kriterlerden birini oluşturmaktadır. Ateşi olan veya kan kültür kültür: Hücrelerin, dokuların ya da mikroorganizmaların, laboratuvarda besiyerinde yetiştirilmesi. pozitifliği saptanan ancak İnfektif Endokardit İnfektif Endokardit: Çoğunlukla bakterilerle gelişen, kalp kapaklarının, konjenital kardiyovasküler lezyonların, prostetik kapak veya diğer prostetik materyalin tutulumu ile seyreden bir infeksiyon hastalığı (enfektif endokardit) düşünülmeyen hastalar için ekokardiyografi uygun bir tarama testi değildir. Diğer bir deyişle İnfektif Endokardit İnfektif Endokardit: Çoğunlukla bakterilerle gelişen, kalp kapaklarının, konjenital kardiyovasküler lezyonların, prostetik kapak veya diğer prostetik materyalin tutulumu ile seyreden bir infeksiyon hastalığı (enfektif endokardit) şüphesi olmayan ateşli hastalara veya bakteremi tespit edilen olgulara olarak ekokardiyografi yapılması doğru değildir. Ancak herhangi bir nedenle İnfektif Endokardit İnfektif Endokardit: Çoğunlukla bakterilerle gelişen, kalp kapaklarının, konjenital kardiyovasküler lezyonların, prostetik kapak veya diğer prostetik materyalin tutulumu ile seyreden bir infeksiyon hastalığı (enfektif endokardit) şüphesi olan tüm hastalar ekokardiyografi ile değerlendirilmelidir. Şekilde İnfektif Endokardit İnfektif Endokardit: Çoğunlukla bakterilerle gelişen, kalp kapaklarının, konjenital kardiyovasküler lezyonların, prostetik kapak veya diğer prostetik materyalin tutulumu ile seyreden bir infeksiyon hastalığı (enfektif endokardit) tanısında Ekokardiyografi kullanım algoritma algoritma: akış basamakları sı görülmektedir:
ADMiN
ADMiN
İnfektif Endokardit İnfektif Endokardit: Çoğunlukla bakterilerle gelişen, kalp kapaklarının, konjenital kardiyovasküler lezyonların, prostetik kapak veya diğer prostetik materyalin tutulumu ile seyreden bir infeksiyon hastalığı (enfektif endokardit) tedavisinde etken mikroorganizmaların eradikasyon eradikasyon: Yok etme. Kökünü kazıma Söndürme. u haftalar alabilmekte ve görülebilmektedir. Tanı ve takipte laboratuvarın rolü çok önemlidir. Cerrahi gerektiren durumlarda zamanlamanın iyi yapılmasına özen gösterilmelidir. Olguların yaklaşık %30'unda infeksiyonun akut akut: hızlı başlayan, kısa süreli, ivegen, keskin (Acute, Acutus, Ani, İvegen) döneminde kapak replasman replasman: yenileme, yerine koyma ı yapılması gerekir, %20-40'lık bir kısmında ise daha ileriki dönemde kapak replasman replasman: yenileme, yerine koyma ına ihtiyaç duyulur.
ADMiN
İnfektif Endokardit İnfektif Endokardit: Çoğunlukla bakterilerle gelişen, kalp kapaklarının, konjenital kardiyovasküler lezyonların, prostetik kapak veya diğer prostetik materyalin tutulumu ile seyreden bir infeksiyon hastalığı (enfektif endokardit) in en önemli ve sık karşılaşılan komplikasyon komplikasyon: karışıntı, fesat u konjestif kalp yetmezliği Konjestif kalp yetmezliği: kalbin dokuların metabolik gereksinimlerini karşılayacak miktarda kanı perifere pompalayamaması sonucu oluşan sistemik ve pulmoner konjesyon ile karakterize klinik bir durum (KKY) dir. Kalp yetmezliği Kalp Yetmezliği: Kalbin pompalama gücünün olması gerekenden daha az olması (Kalp Yetersizliği, Kardiyak Yetersizlik, Kardiyak Yetmezlik, Kardiak Yetersizlik, Kardiak Yetmezlik) gelişen hastalarda mortalite mortalite: Canlılarda yeniden başlamamak üzere bütün hayati olayların son bulması; Ölüm; Ölüm oranı (Mortality) daha yüksektir. Bu nedenle kalp yetmezliği Kalp Yetmezliği: Kalbin pompalama gücünün olması gerekenden daha az olması (Kalp Yetersizliği, Kardiyak Yetersizlik, Kardiyak Yetmezlik, Kardiak Yetersizlik, Kardiak Yetmezlik) gelişimi erken veya acil cerrahi girişim endikasyon endikasyon: 1.kullanım alanı 2.gereklilik u olarak kabul edilir. İkinci en sık rastlanan komplikasyon komplikasyon: karışıntı, fesat emboli emboli: Emboli, kanla taşınan yabancı bir cismin damarı tıkaması durumudur.
Damardaki bir trombüsten kopan kan pıhtısının başka bir damarda tıkanmaya sebep olmasına ise tromboembolizm denilmektedir. (Embolism) lerdir. Özellikle hayati organlara atılan emboli emboli: Emboli, kanla taşınan yabancı bir cismin damarı tıkaması durumudur.
Damardaki bir trombüsten kopan kan pıhtısının başka bir damarda tıkanmaya sebep olmasına ise tromboembolizm denilmektedir. (Embolism) ler, mortalite mortalite: Canlılarda yeniden başlamamak üzere bütün hayati olayların son bulması; Ölüm; Ölüm oranı (Mortality) ve morbidite morbidite: Belli bir hastalık gösterenlerin, sağlam kimselere oranı; hastalık oranı (Morbidity) de önemli rol oynamaktadır. Miyokardiyal apse, infarkt İnfarkt: Dokuda besleyici damarın tıkanması sonucu meydana gelen nekroz bölgesi üs, nadir rastlanılan ancak önemli komplikasyon komplikasyon: karışıntı, fesat lardır. Buna ek olarak septal ler, perikardit Perikardit: Yürek zarı yangısı, kalbi saran zarın iltihabı (Pericarditis) , chorda tendinae ü, diğer kardiyak cardiac: cardium ile ilgili, cardiuma ait (Cardiaca, Cardiacae, Kardiyak) komplikasyon komplikasyon: karışıntı, fesat lar arasında yer alır. Bazı hastalarda renal Renal: böbrek ile ilgili tutuluma bağlı olarak böbrek yetmezliği gelişebilir. Dalak apsesi, dalak ü, mikotik mikotik: mantara bağlı anevrizma anevrizma: balonlaşma lar, diğer önemli komplikasyon komplikasyon: karışıntı, fesat lardır.
ADMiN
ADMiN
Eş anlamlı terimler:
Benzer terimler:
İlginizi çekebilecek diğer konular:
|