Hashimoto tiroiditi nedir?
Vücudun kendi bağışıklık immünite: vücudun farklı hastalıklara karşı direnci; Bir canlının dolaşım sisteminde, antijene karşı olan antikorları ya da T lenfositleri taşıması sonucu o maddeye karşı direnç kazanıp dayanıklı olması. (Bağışıklık, İmmunity) sisteminin tiroid tiroid: Soluk borusunun ön kısmında, cildin arkasında, Adem elması'nın altında yer alan, sağlı sollu iki lobdan oluşan, kana tiroksin adlı hormon salgılayan bir bezdir. (Glandula Thyroidea, Kalkan Bezi, Thyroid, Tiroid Bezesi, Tiroid Bezi, Tiroid Guddesi, Tiroit, Tiroit Bezi, Glandula Tiroidea) hücrelerine saldırdığı bir tiroidit tiroidit: Tiroid bezi iltihabı (tiroiditis)
EnSuper
Tiroid bezi tiroid: Soluk borusunun ön kısmında, cildin arkasında, Adem elması'nın altında yer alan, sağlı sollu iki lobdan oluşan, kana tiroksin adlı hormon salgılayan bir bezdir. (Glandula Thyroidea, Kalkan Bezi, Thyroid, Tiroid Bezesi, Tiroid Bezi, Tiroid Guddesi, Tiroit, Tiroit Bezi, Glandula Tiroidea) nde diffüz Diffüz: yaygın bir biçimde yayılmış. ve simetrik olarak büyüme söz konusudur. Kapsül kapsül: Sitoplazmik zar tarafından oluşturulan, polisakkarite benzer yapıda, çoğu kere fagositozdan korunmada etkili ve dolayısı ile bakterinin patojenitesini artıran, bakteriyi kuru hava koşulları, litik enzimler gibi dış etkenlerden de koruyan bir oluşum; kılıf, jelatin kılıf. intakt olup çevre yapılara yapışık değildir. Kesit yüzü soluk, gri, sert ve parçalanabilir görünümdedir. Mikroskopide parankim Parankim: Neoplastik hücrelerin proliferasyonu ile oluşturulan komponent (Özek Doku) de yaygın mononükleer mononükleer: tek çekirdekli inflamasyon ( lenfositler Lenfosit: Kemik iliği tarafından üretilen, bir kısmı üretildiği bölgede kalarak B hücrelerine dönüşürken, büyük bölümü timus bezine giderek, T hücrelerine dönüşen, daha sonra lenfoid dokulara yayılan, yabancı organizmalara karşı lenfokin adlı kimyasalları salgılayarak diğer bağışıklık sistemi hücrelerini uyaran ve bu hücrelerin yabancı organizmaya saldırmalarını sağlayan lökosit grubu (Lenfositler, Lymphocyte, Lemfosit, Limfosit, Limphocite, Limphocyte, Linfosit) , plazma hücreleri Plazma hücresi: Organizmanın humoral immünitesinde çok önemli rol oynayan, antikorları salgılayan immün sistem hücreleri (Plasma Cell, Plazma B Hücreleri, Plazma B Hücresi, Plazma Hücre, Plazma Hücreleri, Plazmosit, Plazmositler, Plasma Hücreleri, Plasma Hücresi) ve iyi gelişmiş germinal merkezler) görülür.
ADMiN
ADMiN
Folliküller küçüktür ve " Hurthle hücreleri Hurthle hücreleri: Hashimoto (otoimmun) tiroiditte görülen hücreler (Hurthle hücresi, Askanazy hücreleri, Askanazy hücresi, hurtle hücresi, hurtle hücreleri) , Askenazi hücreleri Onkositik Hücre: Bol miktarda asidofilik, granüler sitoplazmaya yol açan, aşırı sayıda mitokondri ile karakterize edilen, epitelyal bir hücre (Askanazy cell, Askanazy cells, Askenazi Hücreleri, Askenazi Hücresi, Hürthle Hücreleri, Hürthle Hücresi, Oksifilik Hücre, Oksifilik Hücreler, Oncocyte, Oncocytic Cells, Onkosit, Onkositik Hücreler, Onkositler, Oxyphilic cell, Oxyphilic cells, Hurtel Hücreleri, Hurtel Hücresi, Hurthle Hücreleri, Hurthle Hücresi, Hurtle Hücreleri, Hurtle Hücresi, Hürtel Hücreleri, Hürtel Hücresi) , Oksifilik hücre Onkositik Hücre: Bol miktarda asidofilik, granüler sitoplazmaya yol açan, aşırı sayıda mitokondri ile karakterize edilen, epitelyal bir hücre (Askanazy cell, Askanazy cells, Askenazi Hücreleri, Askenazi Hücresi, Hürthle Hücreleri, Hürthle Hücresi, Oksifilik Hücre, Oksifilik Hücreler, Oncocyte, Oncocytic Cells, Onkosit, Onkositik Hücreler, Onkositler, Oxyphilic cell, Oxyphilic cells, Hurtel Hücreleri, Hurtel Hücresi, Hurthle Hücreleri, Hurthle Hücresi, Hurtle Hücreleri, Hurtle Hücresi, Hürtel Hücreleri, Hürtel Hücresi) " denen geniş eozinofilik Eozinofilik: Eozin adlı asidik boyayı tutan , granüler granüler: tanecikli stoplazmalı hücrelerle döşelidir. İnterstisyel bağ doku konektif doku: bağ doku (Bağ Doku, Bağdoku, Connective Tissue, Konnektif Doku) su artmış olabilir ama kapsül kapsül: Sitoplazmik zar tarafından oluşturulan, polisakkarite benzer yapıda, çoğu kere fagositozdan korunmada etkili ve dolayısı ile bakterinin patojenitesini artıran, bakteriyi kuru hava koşulları, litik enzimler gibi dış etkenlerden de koruyan bir oluşum; kılıf, jelatin kılıf. ü aşan bir fibrozis görülmez. Nadiren tiroid tiroid: Soluk borusunun ön kısmında, cildin arkasında, Adem elması'nın altında yer alan, sağlı sollu iki lobdan oluşan, kana tiroksin adlı hormon salgılayan bir bezdir. (Glandula Thyroidea, Kalkan Bezi, Thyroid, Tiroid Bezesi, Tiroid Bezi, Tiroid Guddesi, Tiroit, Tiroit Bezi, Glandula Tiroidea) , yaygın fibrozis nedeni ile küçük ve atrofik atrofik: körelmiş, atrofiye uğramış olabilir.
ADMiN
Tiroidit tiroidit: Tiroid bezi iltihabı (tiroiditis) lerin en sık görülen şeklidir ve hipotiroidi Hipotiroidi: Tiroid hormonlarının az salgılanması, kanda az olarak saptanması nin en sık sebebidir. Kadınlarda erkeklere göre 10 kat daha sıktır. Genellikle kadınlarda 30-40 yaş civarında görülür. Otoimmün Otoimmün: Otoimmünite kazanma, otoimmünite ile ilişkili (Autoimmune, Otoimmun) etyolojiye sahiptir ve diğer otoimmün Otoimmün: Otoimmünite kazanma, otoimmünite ile ilişkili (Autoimmune, Otoimmun) hastalıklarla birlikte görülme eğilimindedir. Bezde yaygın lenfosit Lenfosit: Kemik iliği tarafından üretilen, bir kısmı üretildiği bölgede kalarak B hücrelerine dönüşürken, büyük bölümü timus bezine giderek, T hücrelerine dönüşen, daha sonra lenfoid dokulara yayılan, yabancı organizmalara karşı lenfokin adlı kimyasalları salgılayarak diğer bağışıklık sistemi hücrelerini uyaran ve bu hücrelerin yabancı organizmaya saldırmalarını sağlayan lökosit grubu (Lenfositler, Lymphocyte, Lemfosit, Limfosit, Limphocite, Limphocyte, Linfosit) infiltrasyon infiltrasyon: sızma, süzülme u tipiktir.
ADMiN
En sık başvuru şekli boğazda bir daralma hissi ve eşlik eden ağrısız büyümüş tiroid bezi tiroid: Soluk borusunun ön kısmında, cildin arkasında, Adem elması'nın altında yer alan, sağlı sollu iki lobdan oluşan, kana tiroksin adlı hormon salgılayan bir bezdir. (Glandula Thyroidea, Kalkan Bezi, Thyroid, Tiroid Bezesi, Tiroid Bezi, Tiroid Guddesi, Tiroit, Tiroit Bezi, Glandula Tiroidea) varlığıdır. Fizik muayenede ağrısız büyümüş, sert ve granüler granüler: tanecikli yapıda tiroid bezi tiroid: Soluk borusunun ön kısmında, cildin arkasında, Adem elması'nın altında yer alan, sağlı sollu iki lobdan oluşan, kana tiroksin adlı hormon salgılayan bir bezdir. (Glandula Thyroidea, Kalkan Bezi, Thyroid, Tiroid Bezesi, Tiroid Bezi, Tiroid Guddesi, Tiroit, Tiroit Bezi, Glandula Tiroidea) palpe edilir. Histolojik Histolojik: Histoloji ile ilgili, histolojiye ait olarak tiroid bezi tiroid: Soluk borusunun ön kısmında, cildin arkasında, Adem elması'nın altında yer alan, sağlı sollu iki lobdan oluşan, kana tiroksin adlı hormon salgılayan bir bezdir. (Glandula Thyroidea, Kalkan Bezi, Thyroid, Tiroid Bezesi, Tiroid Bezi, Tiroid Guddesi, Tiroit, Tiroit Bezi, Glandula Tiroidea) nde Hurthle hücreleri Hurthle hücreleri: Hashimoto (otoimmun) tiroiditte görülen hücreler (Hurthle hücresi, Askanazy hücreleri, Askanazy hücresi, hurtle hücresi, hurtle hücreleri) ve Askenazi hücreleri Onkositik Hücre: Bol miktarda asidofilik, granüler sitoplazmaya yol açan, aşırı sayıda mitokondri ile karakterize edilen, epitelyal bir hücre (Askanazy cell, Askanazy cells, Askenazi Hücreleri, Askenazi Hücresi, Hürthle Hücreleri, Hürthle Hücresi, Oksifilik Hücre, Oksifilik Hücreler, Oncocyte, Oncocytic Cells, Onkosit, Onkositik Hücreler, Onkositler, Oxyphilic cell, Oxyphilic cells, Hurtel Hücreleri, Hurtel Hücresi, Hurthle Hücreleri, Hurthle Hücresi, Hurtle Hücreleri, Hurtle Hücresi, Hürtel Hücreleri, Hürtel Hücresi) (Askanazy hücreleri) sıklıkla görülür. Ancak patognomonik Patognomonik: Belirli bir hastalığı veya durumu işaret eden özellik (Pathognomonic, patognomonic) değildir.
ADMiN
ADMiN
ADMiN
bir tedavisi yoktur. Gerekirse hormon replasman replasman: yenileme, yerine koyma ı ya da antitiroid tedavi uygulanır. Cerrahi tedavi insidansı oldukça düşüktür. Hashimoto tiroiditi Hashimoto tiroiditi: Vücudun kendi bağışıklık sisteminin tiroid hücrelerine saldırdığı bir tiroidit (Autoimmune Thyroiditis, Chronic Lymphocytic Thyroiditis, Hashimoto, Hashimoto Disease, Hashimoto Hastalığı, Hashimoto's Disease, Hashimoto's Thyroiditis, Hashimoto Thyroiditis, Kr. Lenfositik Tiroidit, Kronik Lenfositik Tiroidit, Lenfoadenoid Guatr, Otoimmün Tiroidit, Otoimmün Tiroiditis, Struma Lenfomatoza, Struma Lenfomatozum, Struma Lymphomatosa, Hashimato, Hashimato Hastalığı, Hashimato Tiroiditi, Hashimoto thiroiditis, Hashimoto tiroidi, Hashimoto tyroiditis, Haşhimato, Haşhimoto, Haşimato, Haşimato Hastalığı, Haşimato Tiroidi, Haşimato Tiroiditi, Haşimoto, Haşimoto hastalığı, Haşimoto tiroiditi) zemininde lenfoma Lenfoma: Lenfositlerin oluşturduğu bir kanser tipi. gelişme riski artar. Bu nedenle hastalar takip altında olmalı ve bezdeki büyüme mutlaka biyopsi biyopsi: parça alımı ile değerlendirilmelidir.
ADMiN
Eş anlamlı terimler:
Yanlış yazım örnekleri:
Benzer terimler:
İlginizi çekebilecek diğer konular:
|