Eritema Nodozum nedir?
Genellikle alt ekstremite ekstremite: üye (uzuv) lerin ekstansör ekstansör: açan, geren yüzlerinde lokalize, simetrik simetrik: bakışımlılık; birden çok eleman arasındaki ebat, şekil ve pozisyon bakımından benzerlik, ahenk olması , inflamatuar, spontan Spontan: kendiliğinden (spontaneously, automatically, spontane) gerileyebilen, noduler lezyonlarla karakterize bir aşırı duyarlılık reaksiyonu Hipersensitivite Reaksiyonu: Antijen ile ilk karşılaşmada duyarlı hale gelen immün sisteminin ikinci ya da takip eden karşılaşmalar sonrası aşırı reaksiyon göstermesi ile oluşan klinik durum (Aşırı Duyarlılık Reaksiyonları, Aşırı Duyarlılık Reaksiyonu, Hipersensitivite Reaksiyonları) dur.
ADMiN
En sık 20-30 yaşlarda ve kadınlarda görülür. Kadın/Erkek oranı: 4/1. Tetikleyici bir ajana karşı immünkomplekslerin oluşumu ile ortaya çıktığı düşünülmektedir.
ADMiN
ADMiN
ADMiN
ADMiN
Eritema Nodozum Eritema Nodozum: Genellikle alt ekstremitelerin ekstansör yüzlerinde lokalize, simetrik, inflamatuar, spontan gerileyebilen, noduler lezyonlarla karakterize bir aşırı duyarlılık reaksiyonudur.
(Eritema Nodosum) nedenleri:Hastaların %35-50 de neden saptanamaz ve idiyopatik olarak değerlendirilir. Streptokok infeksiyon Enfeksiyon: Mikroorganizmaların varlığına karşı ortaya çıkan inflamatuar yanıt ya da steril konak dokusunda mikroorganizmaların invazyonunu gösteren durum. (İnfection, İnfeksiyon) ları; en sık nedendir, enfeksiyon Enfeksiyon: Mikroorganizmaların varlığına karşı ortaya çıkan inflamatuar yanıt ya da steril konak dokusunda mikroorganizmaların invazyonunu gösteren durum. (İnfection, İnfeksiyon) dan ortalama 3 hafta sonra başlar. Behçet hastalığı Behçet Hastalığı: Ağızda ve cinsel bölgede aftlar, deri, göz, eklem, damar ve sinir tutulumuyla seyreden, tekrarlayıcı, iltihaplı bir romatizma hastalığıdır.
İlk kez 1937'de bir Türk dermatolog Hulusi Behçet tarafından tarif edildiğinden, onun adıyla anılır. (Behcet Disease, Behcet's Disease, Behcet Syndrome, Behçet Disease, Behçet's Disease, Behçet Sendromu, Behçet Syndrome) ; genellikle migratuar karakterdedir. İlaçlar; oral kontraseptif kontraseptif: gebelik önleyici ler, sulfonamid, bromur, iyot, altın, antibiyotik Antibiyotik: Mikroorganizmalar tarafından üretilen ya da sentetik olarak elde edilen, diğer mikroorganizmalar üzerinde gelişmeyi durdurucu ya da öldürücü etki yapan bileşikler. lerden dolayı kaynaklanabilir. Tüberküloz Tüberküloz: Verem (İnce Hastalık, Tuberculosis, Verem) , sarkoidozis Sarkoidoz: Tüm doku ve organları tutabilen ve nedeni tam olarak bilinmeyen, sistemik granülomatöz bir hastalıktır. (Besnier-Boeck Hastalığı, Sarcoidosis, Sarkoidozis) dan dolayı olabilir. Lepra Leprosy: cüzzam hastalığı (Cüzzam, Cüzzam Hastalığı, Hansen Hastalığı, Hansen's Disease, Lepra, Lepra Hastalığı) ; '' eritema nodozum Eritema Nodozum: Genellikle alt ekstremitelerin ekstansör yüzlerinde lokalize, simetrik, inflamatuar, spontan gerileyebilen, noduler lezyonlarla karakterize bir aşırı duyarlılık reaksiyonudur.
(Eritema Nodosum) leprozum'' adını alan lezyon lezyon: doku bozukluğu, hastalık nedeniyle vücutta oluşan değişiklik, yara lar yaygın ve ülsere olabilir. Şunlardan dolayı da kaynaklanabilir; viral, klamidyal, bakteriyel hastalıklar, derin mantar Mantar: 1) Klinik ve veteriner mikrobiyoloji alanlarında flamentli mikrofungusları tanımlamak için kullanılan deyim. 2) Genel kullanım şekli ile şapkalı mantar. hastalıkları, malignite malignite: Bir tümörün veya hastalığın malign olma durumu, kötücül hastalık (Malignancy, Malignens, Malignensi, Malignity) ler, kollajen doku hastalıkları (öz. SLE Sistemik Lupus Eritematozus: Cilt, eklem, mukoza, kalp, akciğer, böbrek ve sinir sistemini etkileyebilen, alevlenme ve remisyon dönemleri ile karakterize, multisistemik, otoimmün bir hastalık (Eritematoz Lupus, Kelebek Hastalığı, Lupus, Lupus Eritematoz, Lupus Eritematozus, SLE, Systemic Lupus Erythematosus, Yaygın Lupus Kızarıklığı) ), inflamatuar barsak hastalıkları, gebelik.
ADMiN
Eritema Nodozum Eritema Nodozum: Genellikle alt ekstremitelerin ekstansör yüzlerinde lokalize, simetrik, inflamatuar, spontan gerileyebilen, noduler lezyonlarla karakterize bir aşırı duyarlılık reaksiyonudur.
(Eritema Nodosum) Kliniği:Nonspesifik nonspesifik: özgül olmayan prodromal prodromal: öncül, önbelirtili belirtilerle başlar; halsizlik, ateş, artralji Artralji: Eklem ağrısı özellikle dizde, sabah sertliği, baş ağrısı. En sık tibia tibia: Dizin altındaki iki kemikten (diğeri fibula) daha iri ve dayanıklı olanıdır ve dizi ayak bileğine bağlar. (İncik, Kaval Kemiği) ön yüzde yerleşen ağrılı, simetrik simetrik: bakışımlılık; birden çok eleman arasındaki ebat, şekil ve pozisyon bakımından benzerlik, ahenk olması , sert, lokal ısı artışı olan, çapları 1-10 cm arası eritemli nodoziteler şeklindedir. Yüz, kollar, uylukta da olabilir. Nodozitelerin sayısı değişkendir. ler; altta yatan nedene bağlı olarak sık görülür. İlk başta nodül Nodül: Çapı 1-2 cm arasında, deriden kabarık, sınırları keskin olan, lezyondur.
ler parlak kırmızıdır. Sonra livid-mor ve sarı yeşilimsi bir hal alır. Ülserasyon görülmez. 3-6 hafta devam edip postinflamatuar hiperpigmentasyon Hiperpigmentasyon: Melanin adı verilen pigmentin derinin bazı alanlarında yoğunlaşmasıyla ortaya çıkan cilt lekeleri ile skarsız geriler.
ADMiN
Eritema nodozum Eritema Nodozum: Genellikle alt ekstremitelerin ekstansör yüzlerinde lokalize, simetrik, inflamatuar, spontan gerileyebilen, noduler lezyonlarla karakterize bir aşırı duyarlılık reaksiyonudur.
(Eritema Nodosum) tanısı için '' palpasyon palpasyon: elle inceleme, elle muayene (Palpation) '' gereklidir. Laboratuar Bulguları: Boğaz kültür kültür: Hücrelerin, dokuların ya da mikroorganizmaların, laboratuvarda besiyerinde yetiştirilmesi. ü (A grubu beta hemolitik hemolitik: kanyıkımlı streptokok enfeksiyon Enfeksiyon: Mikroorganizmaların varlığına karşı ortaya çıkan inflamatuar yanıt ya da steril konak dokusunda mikroorganizmaların invazyonunu gösteren durum. (İnfection, İnfeksiyon) u), tam kan, biyokimya, ASO ASO: Cilt iltihapları, farenjit, bademcik iltihabı ve kızıl gibi hastalıklara neden olabilen Streptokok adı verilen bakterinin Streptolizin O adı verilen bir antijenine karşı salgılanan antikor. (Antistreptolizin O, Antistreptolizin 0, Antistreptolizin-0, Antistreptolizin-O) , sedimentasyon hızı Eritrosit Sedimentasyon Hızı: kanın şekilli elemanlarının çökme hızı, vücutta anormal bir durumu (inflamasyon, yangı, iltihap gibi) gösteren bir tarama testi (Erytrocyte Sedimentation Rate, Esh, Esr, Sedim, Sedimentasyon, Sedimentasyon Hızı, Eritrosit Sedimantasyon Hızı, Sedimantasyon, Sedimantasyon Hızı) , kan kültür kültür: Hücrelerin, dokuların ya da mikroorganizmaların, laboratuvarda besiyerinde yetiştirilmesi. leri, GİS şikayeti olan hastalarda gayta incelemesi, akciğer grafisi, PPD testi, paterji testi, subkutan yağ doku adipoz doku: yağ dokusu (Yağ Doku, Yağdoku, Yağ Dokusu, Adipöz Doku) yu da içeren doku biyopsisi. Histopatoloji: septal pannikülit Pannikülit: Deri altı yağ dokusunun iltihabı (Panniculitis, Pannikulit) . Ayırıcı tanı: sellülit, erizipel Erizipel: A grubu beta hemolitik streptokokların yaptığı yüzeyel deri lenfatiklerini tutan akut bir infeksiyon (Kızıl Yel, Kızılyel, Yılancık) , nodüler vaskülit eritema induratum: Çoğunlukla monopozdaki kadınlarda görülen, soğuk havada kötüleşen, baldırlarda eritrosiyanotik nodüller veya plaklar şeklinde görülen, histolojik olarak granülom, vaskülit ve nekroz varlığı ile karakterize bir pannikülit tipi (Eritema Enduratum, Eritema İnduratum Bazin, Nodüler Vaskülit, Tuberculosis Cutis Indurativa) , eritema induratum eritema induratum: Çoğunlukla monopozdaki kadınlarda görülen, soğuk havada kötüleşen, baldırlarda eritrosiyanotik nodüller veya plaklar şeklinde görülen, histolojik olarak granülom, vaskülit ve nekroz varlığı ile karakterize bir pannikülit tipi (Eritema Enduratum, Eritema İnduratum Bazin, Nodüler Vaskülit, Tuberculosis Cutis Indurativa) , tromboflebit tromboflebit: Tromboz ve flebitin bir arada olması; pıhtılı toplardamar iltihabı (Trombofilebit) .
ADMiN
Eritema Nodozum Eritema Nodozum: Genellikle alt ekstremitelerin ekstansör yüzlerinde lokalize, simetrik, inflamatuar, spontan gerileyebilen, noduler lezyonlarla karakterize bir aşırı duyarlılık reaksiyonudur.
(Eritema Nodosum) Tedavisi:Altta yatan nedenin ortadan kaldırılması, yatak istirahati + elevasyon elevasyon: 1.yükselme, yükseltme 2. kaldırma , ıslak pansuman, NSAi, sistemik/intra lezyonel kortikosteroid Kortikosteroid: böbrek üstü bezlerinden salgılanan bir hormon olan kortizole benzer steroid yapıda ilaçlardır (Corticosteroid, Corticosteroids, Kortikosteroidler) (şiddetli olgularda ve primer neden gözönüne alınarak), potasyum iyodur (nüksler engellenemiyorsa), kolşisin, dapson verilebilir. https://www.medikalakademi.com.tr/eritema-nodozum-nedenleri-tedavisi/
ADMiN
Benzer terimler:
İlginizi çekebilecek diğer konular:
|