Eritema İnfeksiyozum nedir?
ADMiN
ADMiN
Kızlarda görülme oranı erkeklerden biraz daha fazladır. Vakaların %70'i 5-15 yaş arasındaki çocuklardır. İnkübasyon süresi 7-10 gün (4-21 gün)'dür. Subklinik enfeksiyon Enfeksiyon: Mikroorganizmaların varlığına karşı ortaya çıkan inflamatuar yanıt ya da steril konak dokusunda mikroorganizmaların invazyonunu gösteren durum. (İnfection, İnfeksiyon) lar sıktır. Bifazik bir hastalıktır. Temastan yaklaşık bir hafta sonra hafif prodromal semptomlar (başağrısı-% 20, ateş-% 20, boğaz ağrısı-% 15, kaşıntı-% 15, burun akıntısı-% 10, karın arısı-% 10, artralji Artralji: Eklem ağrısı -% 10) ortaya çıkar ve 2-3 günde kaybolur. Artralji Artralji: Eklem ağrısı yetişkinlerde % 50 kadar yüksek oranda görülebilir. Yaklaşık 7 günlük bir semptomsuz dönemden sonra tipik ekzantem Döküntü: Enfeksiyon hastalıklarının seyri sırasında deride beliren kırmızı renkteki lezyonlardır. (Ekzantem, Exanthem, Exanthema, Rash, Raş, Egzantem, Egzantema, Eksantem, Eksantema) ortaya çıkar, bunun da 3 dönemi vardır: Önce yüzde kırmızı, ''tokat yemiş çocuk görünümü'' olarak tarif edilen eritem ve peroral per oral: ağızdan (Peroral, Per Os) solukluk ortaya çıkar. Genellikle 1-4 gün sonra gövdede ve ekstremitelerin proksimalinde dantel görünümünde makülopapüler Makülopapüler: benekli kabartı, makül ile papül arası lezyon (Maculopapular) döküntü Döküntü: Enfeksiyon hastalıklarının seyri sırasında deride beliren kırmızı renkteki lezyonlardır. (Ekzantem, Exanthem, Exanthema, Rash, Raş, Egzantem, Egzantema, Eksantem, Eksantema) gelişir. Üçüncü dönemde ise kaybolan döküntü Döküntü: Enfeksiyon hastalıklarının seyri sırasında deride beliren kırmızı renkteki lezyonlardır. (Ekzantem, Exanthem, Exanthema, Rash, Raş, Egzantem, Egzantema, Eksantem, Eksantema) nün haftalar veya aylar sonra, eksersiz, irritasyon, banyo veya güneş ışıkları ile ısınma gibi uyarılarla rekürrensi söz konusudur. Döküntü Döküntü: Enfeksiyon hastalıklarının seyri sırasında deride beliren kırmızı renkteki lezyonlardır. (Ekzantem, Exanthem, Exanthema, Rash, Raş, Egzantem, Egzantema, Eksantem, Eksantema) özellikle yetişkinlerde kaşıntılıdır. Enantem görülmez. Döküntü Döküntü: Enfeksiyon hastalıklarının seyri sırasında deride beliren kırmızı renkteki lezyonlardır. (Ekzantem, Exanthem, Exanthema, Rash, Raş, Egzantem, Egzantema, Eksantem, Eksantema) çocukların % 75'inde, yetişkinlerin ise % 50'den azında görülür.
ADMiN
Eritema İnfeksiyozum Komplikasyon komplikasyon: karışıntı, fesat ları: - Artropati ( Simetrik simetrik: bakışımlılık; birden çok eleman arasındaki ebat, şekil ve pozisyon bakımından benzerlik, ahenk olması poliartrit Poliartrit: Birden fazla eklem iltihabı tarzındadır, genellikle parmaklar tutulur, temastan 2-3 hafta sonra gelişir, daha çok yetişkin kadınlarda görülür), - Kronik chronic: süregen, kronik, müzmin. (Karşıtı: acute) (Kronik, Müzmin, Süregen, Süreğen) hemolitik hemolitik: kanyıkımlı anemili hastalarda aplastik aplastik: gelişmemiş krizler, - Hidrops fetalis (gebeliğin erken döneminde hastalığı geçiren annelerin çocuklarının % 10'unda görülebilir. Malformasyon malformasyon: 1. oluşum bozukluğu 2.biçim kusuru bildirilmemiştir, bu nedenle abortus abortus: 1. Düşük olayı ile uterus dışına atılan embriyo ya da fetus. 2. Yirminci gebelik haftasından önce gebeliğin herhangi bir nedenle sonlanması. (Abortion, Düşük) endikasyon endikasyon: 1.kullanım alanı 2.gereklilik u yoktur).
ADMiN
ADMiN
Döküntü Döküntü: Enfeksiyon hastalıklarının seyri sırasında deride beliren kırmızı renkteki lezyonlardır. (Ekzantem, Exanthem, Exanthema, Rash, Raş, Egzantem, Egzantema, Eksantem, Eksantema) nün tipik olması ve hastalığın unun iyiliği nedeniyle laboratuvar testi gerekmez. Beyaz küre sayısı genellikle normaldir, hafif eozinofili görülebilir. Birlikte hemolitik hemolitik: kanyıkımlı anemi anemi: Halk arasında kansızlık olarak bilinen, alyuvarların sayı olarak az olması ve alyuvarların içerisinde bulunan hemoglobin adı verilen maddenin miktarının azlığıdır. (Anemia, Kansızlık) , gebelik veya artropati varsa serolojik tanı gerekebilir. Akut akut: hızlı başlayan, kısa süreli, ivegen, keskin (Acute, Acutus, Ani, İvegen) dönemde IgM pozitifliği veya konvalesan serumda akut akut: hızlı başlayan, kısa süreli, ivegen, keskin (Acute, Acutus, Ani, İvegen) döneme göre en az 4 kat IgG artışı veya negatifken pozitifleşme tanıyı doğrular. Virus standart standart: tekbiçim hücre kültürlerinde üretilemez. PCR ve antijen testleri de mevcuttur.
ADMiN
Eritema İnfeksiyozum Eritema İnfeksiyozum: Parvovirus B19'un neden olduğu, çocukluk çağının döküntülü hastalıklarından biridir. (Beşinci Hastalık, Eritema Enfeksiyozum, Erythema İnfectiosum, Fifth Disease, Slapcheek, Slap Face, Slapped Cheek Syndrome, Slapped Face, Tokat Atılmış Bebek Sendromu) ile karışan hastalıklar: Kızamık Kızamık: Paramiksovirüs ailesine ait bir Morbillivirüs tarafından oluşturulan, çocukluk çağının döküntülü hastalıklarından olan bulaşıcı hastalık. (Measles, Rubeola) , rubella Kızamıkçık: Rubella virüsü ile meydana gelen, bulaşıcı, döküntülü hastalıklardan biridir.
Hastalığı ilk olarak Nagner, 1829'da kızamık ve kızıldan ayırmıştır. 1938'de Hiro ve Tasaka, hastalığı deney yolu ile sağlıklı kişilere bulaştırmayı başarmışlar ve sebebinin bir virüs olduğunu bulmuşlardır. (German Measles, Rubella) , rozeola infantum Rozeola İnfantum: Herpesvirus tip 6nın neden olduğu iyi huylu yaklaşık 3 gün süren ateşin arkasından ortaya çıkan pembe makülopapüler döküntü ile karakterize, çocukluk çağı döküntülü hastalıklarından biri. (Altıncı Hastalık, Baby Measles, Eksantem Subitum, Ekzantem Subitum, Exanthema Subitum, Roseola, Roseola Infantum, Rose Rash Of Infants, Sixth Disease, Three-day Fever, Üç Gün Ateşi) , kızıl Kızıl: Adını genelde hastanın vücudunda, özellikle dil, yüz, koltuk altları ve kasık bölgesinde kırmızı lekeler oluşturmasından alan, çocukluk çağı döküntülü hastalıklarından biri. (Scarlatina, Scarlet Fever) , riketsiyal ve enteroviral döküntü Döküntü: Enfeksiyon hastalıklarının seyri sırasında deride beliren kırmızı renkteki lezyonlardır. (Ekzantem, Exanthem, Exanthema, Rash, Raş, Egzantem, Egzantema, Eksantem, Eksantema) ler, sistemik lupus eritematozus, ilaç erüpsiyon Erüpsiyon: ciltte meydana gelen deri döküntüsü, kızarıklık, kabarma ları, allerjik döküntü Döküntü: Enfeksiyon hastalıklarının seyri sırasında deride beliren kırmızı renkteki lezyonlardır. (Ekzantem, Exanthem, Exanthema, Rash, Raş, Egzantem, Egzantema, Eksantem, Eksantema) ler.
ADMiN
tedavisi yoktur. Semptomatik semptomatik: belirtili tedavi, antipiretik antipiretik: (f) ateş düşürücü ilaç , antihistaminik Antihistaminik: Kişinin alerjik olduğu madde ile karşılaştığında veya iltihap durumlarında ortaya çıkan önemli bir kimyasal ajan olan Histaminin etkisini önleyen madde (Antihistamine, Antihistamines, Antihistaminikler, H1 Blokeri, H1 Blokerleri, H1 Blokörleri, H1 Blokörü, H1 Histamin Reseptör Blokeri, H1 Histamin Reseptör Blokerleri, H1 Histamin Reseptör Blokörleri, H1 Histamin Reseptör Blokörü, H1 Reseptör Blokeri, H1 Reseptör Blokerleri, H1 Reseptör Blokörleri, H1 Reseptör Blokörü, Anti-histamine, Anti-histamines, Anti-histaminik, Anti-histaminikler) uygulanabilir. Hastaların aşırı sıcaktan ve güneş ışığından uzak tutulmaları uygun olur.
ADMiN
Döküntü Döküntü: Enfeksiyon hastalıklarının seyri sırasında deride beliren kırmızı renkteki lezyonlardır. (Ekzantem, Exanthem, Exanthema, Rash, Raş, Egzantem, Egzantema, Eksantem, Eksantema) çıktığında bulaşıcılık kaybolmuştur. Aplastik aplastik: gelişmemiş krizli hastalar eritrosit Eritrosit: Kırmızı ve yuvarlak olması sebebiyle alyuvar olarak bilinen kan hücresi (Alyuvar, Erythrocyte, Erythrocytes, Kırmızı Küre, Rbc, Red Blood Cell, Red Cell) sayısı normale dönünceye kadar viremiktir ve virüsü bulaştırabilir. Bu vakaların gebe kadınlardan, kronik chronic: süregen, kronik, müzmin. (Karşıtı: acute) (Kronik, Müzmin, Süregen, Süreğen) hemolitik hemolitik: kanyıkımlı anemili ve immün immün: bağışık, bağışıksal yetmezlikli hastalardan uzak tutulması uygun olur.
ADMiN
Eş anlamlı terimler:
Benzer terimler:
İlginizi çekebilecek diğer konular:
|