logo
Beyin Sapı Sendromları nedir?
Mezensefalon lezyonlarına bağlı beyin sapı sendromları:
Weber Sendromu
Weber Sendromu: İpsilateral 3. sinir tutulumu ve inici, çapraz yapmamış kortikospinal yolların etkilenmesine bağlı olarak kontralateral hemiparezi ve hemiplejinin ortaya çıktığı klinik durumdur. Okulomotor motor ve parasempatik nukleusların lezyonu sonucu, pupil dilatasyonu ve içe bakış paralizisi oluşur.
(Superior Alternating Hemiplegia, Weber's Syndrome)

Benedikt Sendromu
Benedikt Sendromu: Bu sendromda okulomotor sinir ve Rubral nukleus etkilenmesi ile ipsilateral okulomotor paralizi ve kontrlateral kore, tremor gibi hareket bozuklukları ortaya çıkar.

Claude Sendromu
Claude Sendromu: Bu sendromda Benedikt sendromundan farklı olarak serebeller pedinkülün de etkilenmiş olması ile bir serebeller bulgular eşilk eder.

Parinaud Sendromu
Parinaud Sendromu: Pineal bölgeyi dolayısıyla yukarı dorsal mezensefalik bölgeyi etkiliyen lezyonlarda ve hidrosefalide ortaya çıkabilen, yukarı bakış alanlarının etkilenmesi ile konjuge yukarı bakış paralizisi, göz kapağı retraksiyonu, konverjans nistagmusu gibi belirtiler görülen Mezensefalon lezyonlarına bağlı beyin sapı sendromlarından biri
(Dorsal Midbrain Syndrome, Parinaud Syndrome)

Baziler Tepe Sendromu
Baziler Tepe Sendromu: Baziler arterin ikiye ayrıldığı tepe veya en rostral parçasında emboli sonucu baziler arterden sulanan beyin sapı ve alt serebral, serebellar alanlarda infarkt sonucu ortaya çıkar. Üst beyin sapı, talamus, temporal ve oksipital bölgeler etkilenir. Yoğun okulomotor bulgular, bilinç değişiklikleri ve görme alanı defektleri görülebilir.
(Baziller Tepe Sendromu, Top Of The Basilar Syndrome)


Pons lezyonlarına ait beyin sapı sendromları:
Millard-Gubler Sendromu
Millard-Gubler sendromu: Pons düzeyindeki bir lezyonda piramidal lifler henüz çapraz yapmadığından karşı vücut yarısında parezi ortaya çıkar, eğer lezyon 6. ve 7. kranyal çekirdeklerinin etkilemiş ise lezyona ipsilateral periferik tipte yüz felci ve aynı tarafta dışa bakış paralizisi görülür. Millard-Gubler sendromu çoklukla ventral pons lezyonu ile oluşur.

Foville Sendromu
Foville Sendromu: Kaudal pons lezyonlarında görülür. Fasiyal sinir lifleri ve paramedian pontin retiküler formasyon (PPRF) ve kortikospinal yolların etkilenmesi ile, ipsilateral periferik tipte fasiyal paralizi, lezyon tarafında ipsilateral konjuge göz hareketleri kaybı ve kontrlateral hemiparezi ortaya çıkar.

Raymound Sendromu
Raymound Sendromu: Ventral medial ponsun tek taraflı lezyonlarında görülür. 6.kraniyel sinir lifleri etkilenirken 7. sinir korunur, sonuçta kontrlateral hemiparezi ve ipsilateral dışa bakış bozukluğu (nervus abdusens lezyonu) görülür.

Locked-in sendromu
Locked-in Sendromu: İki taraflı median, ventral pons lezyonu ile oluşan oldukça ilginç bir sendromdur. Sıklıkla ventral ponsta kanama, bilateral paramedian arter infarktı, santral pontin myelinozis sonucu görülür. İki taraflı kritik bölgedeki lezyona bağlı olarak kuadripleji (kortikospinal lezyon), konuşamama (bilateral kortikobulber liflerin etkilenmesi) görülür. Kuadriplejik, ses çıkaramayan böyle bir hastaya yanlışlıkla koma tanısı konabilir.
(Alfa Koma, Kilitlenme Sendromu, Lis, Lockedin sendromu, Locked İn Sendromu)

Marie-Foix Sendromu
Marie-Foix Sendromu: Ponsun lateral yüzünü etkiliyen lezyonlarda görülebilmektedir. Brkium pontisin harap olması ile serbeller bağlantılar kesintiye uğradığından ipsilateral ataksi görülmektedir. Ayrıca kontrlateral hemiparezi ve spinotalamik traktus etkilenmesi ile karşı vücut yarısında ağrı ve ısı duyumlarında kayıp görülmektedir.

Brissaud-Siccard Sendromu
Brissaud-Siccard Sendromu: Bu nadir sendromda tek yanlı fasiyal sinir irritasyon bulguları ile birlikte (hemifasiyal spazm) kontrlateral hemiparezi görülür. Fasiyal sinir motor çekirdeği civarında nukleusta lezyon yapmaksızın irritasyona neden olan lezyonlarla oluşması muhtemeldir.


Bulber lezyonlara bağlı beyin sapı sendromları:
Wallenberg sendromu
Wallenberg sendromu: Vertebral arterin intrakranial kısmı ya da posterior inferior serebellar arter (PICA) tıkanmasına bağlı olarak ortaya çıkan; Vertigo, Bulantı-kusma, Yüzde hipoestezi, Disfaji ve ipsilateral Horner sendromu gelişen; kontlateral vücut yarımında ise sadece hemihipoestezi görülen; en sık rastlanılan beyin sapı sendromlarından biri
(Lateral Medulla Oblangata Sendromu, Lateral Medullary Syndrome, Lateral Meduller Sendrom, Wallenberg Syndrome, Lateral Medüller Sendrom)
(
Lateral meduller sendrom
Wallenberg sendromu: Vertebral arterin intrakranial kısmı ya da posterior inferior serebellar arter (PICA) tıkanmasına bağlı olarak ortaya çıkan; Vertigo, Bulantı-kusma, Yüzde hipoestezi, Disfaji ve ipsilateral Horner sendromu gelişen; kontlateral vücut yarımında ise sadece hemihipoestezi görülen; en sık rastlanılan beyin sapı sendromlarından biri
(Lateral Medulla Oblangata Sendromu, Lateral Medullary Syndrome, Lateral Meduller Sendrom, Wallenberg Syndrome, Lateral Medüller Sendrom)
)
Medial medüller sendrom
Medial medüller sendrom: Bu sendrom vertebral arter, baziler arter alt segmentleri ve anterior spinal arterin aterosklerotik tıkanması ile oluşur. Bu arterler bulbusun orta bölümünü sular. Bu alanda gelişen bir iskemi ile dilde ipsilateral 2. motor nöron tipi tutuluş (parezi, atrofi ve fibrilasyon) ve kontrlateral hemiparezi, kontrlateral derin duyu kaybı (pozisyon ve vibrasyon duyum bozukluğu) görülmektedir. Medial medüller sendrom tek yanlı veya iki yanlı oluşabilir.
ADMiN
Benzer terimler:
Tıbbi Terimler
TUS Konuları
Tıbbi İngilizce
Resimler
Videolar