Batı Nil Ateşi nedir?
Arbovirüs grubunda yer alan virüslerin neden olduğu ve en sık sivrisineklerle bulaşan bir hastalık.
ADMiN
ADMiN
Kuluçka süresi 2-14 gün, sıklıkla 2-6 gündür. Bu süre bazı tıbbi nedenlerle bağışıklık sistemleri etkilenmiş kişilerde daha uzun olabilir. Virüsle enfekte olmuş insanların çoğunda yüzde 70-80 hiçbir belirti görülmez. Bazı kişilerde ateşli bir hastalık tablosu gelişir. Virüsü almış yaklaşık her 5 kişiden 1'inde ateşle beraber ishal, kusma, eklem ağrıları, baş ağrısı, vücut ağrıları veya döküntü gibi diğer belirtiler gelişebilir. Çoğu kişi bu tip Batı Nil Ateşi Batı Nil Ateşi: Arbovirüs grubunda yer alan virüslerin neden olduğu ve en sık enfekte sivrisineklerle bulaşan bir hastalık. (West Nil Fever) hastalığından tamamen kurtulur ancak yorgunluk ve halsizlik haftalar veya aylarca devam edebilir. Az sayıda kişide şiddetli belirtiler olabilir. Virüs bulaşmış kişilerin %1'inden azında ensefalit ensefalit: beyin yangısı (beyin iltihabı) veya menenjit menenjit: Beyin ve omuriliği saran zarların (meninkslerin) iltihabı. gibi ciddi bir nörolojik hastalık gelişir. Nörolojik hastalık belirtileri; baş ağrısı, yüksek ateş, ense sertliği Ense Sertliği: Çenenin göğüs kemiğine değmesini sağlayacak biçimde kafanın istemli olarak bükülememesi şeklinde saptanan meninks irritasyon bulgusu , oryantasyon oryantasyon: yönelim, uyum bozukluğu, koma Koma: Dış uyarılara hiçbir cevabın alınamadığı derin şuur kaybı hali.
(Coma) , titremeler, nöbet Nöbet: Beyinde gerçekleşen ani elektrik aktivitesi patlamasının bir sonucu olarak, beyindeki mesajların geçici olarak durmasına ya da karışmasına neden olan, nöbet türü ile değişkenlik göstermekle birlikte kas seğirmesini, konvülsiyonları, bellek kaybını, göz seğirmesini, kas sertleşmesini veya gevşemesini, boş bakışları ve bilinç kaybını içerebilen durum. (İktus) ler veya felçtir. Bu ağır hastalıktan kurtulmak birkaç hafta veya aylar sürebilir. Bazı nörolojik hasarlar kalıcı olabilir. BNV Batı Nil Virüsü: Batı Nil Ateşi etkeni olan virüs (BNV) yüzünden nörolojik tablo meydana gelen hastaların %10'u ölür.
ADMiN
ADMiN
ADMiN
Hastalığı önlemenin en etkili yolu, sivrisinek ısırıklarını engellemektir.
Dışarı çıktığınızda böcek kovucular kullanın. DEET, picaradin, IR3535 ve bazı limon okaliptus ağacı yağı ile para-menthane-diol ürünlerinden birini içeren kovucular, uzun süreli koruma sağlar.
Sivrisineklerin pek çoğunun en aktif olduğu akşam karanlığında uzun kollu giysiler ve pantolon giyin.
Kapı ve pencerelerinize sineklik takın veya var olanları onarın, varsa klima kullanın.
Kaldığınız yerin çevresindeki sivrisineklerin sayısının azaltılmasına yardım edin; çiçeklik, oluklar, kovalar, havuz örtüleri, evcil hayvan ve kuşların su ve yemek kaplarının içinde birikmiş suları boşaltın.
ADMiN
Seyahat Dönüşü Öneriler: Eğer kendinizi hasta hissediyorsanız hemen hekiminize veya bir sağlık kuruluşuna başvurun. Seyahatiniz hakkında hekiminize mutlaka bilgi verin. Ateş ve ağrınız için Asetaminofen Asetaminofen: Siklooksijenaz enziminin etkisini engelleyerek prostaglandin üretimini azaltan ve sonuçta ağrı kesici etkiye neden olan ayrıca, ateş düşürücü ve yangı giderici olarak da kullanılan bir ilaç. (Acetaminophen, Paracetamol, Parasetamol) kullanın. Kanamaya meyli artırabileceğinden aspirin Asetil Salisilik Asit: (f) Genellikle ufak ağrı ve sızılar için kullanılan ağrıkesici ve ateş düşürücü bir ilaçtır. Ayrıca kan seyreltici etkisi vardır ve kalp krizine karşı koruma sağlaması amacıyla uzun dönem az dozaj kullanılır. Aşırı dozda kullanımı yüzünden her yıl yüzlerce kişi ölümcül etkilere maruz kalsa da, genel olarak aspirinin faydalı bir ilaç olduğu kabul edilir. (Acetylsalicylic Acid, Asa, Asetil Salisilik Asid, Aspirin, Salisilat, Salisilik Asit, Asprin) ve ibuprofen İbuprofen: Artrit, primer dismenore, grip semptomlarını azaltmak için ve ağrı kesici olarak kullanılan bir nonsteroid antiinflamatuar ilaç içeren ağrı kesicilerden uzak durun. Daha fazla sivrisinek ısırıklarından korunarak hastalığın yayılmasını önleyin.
ADMiN
Eş anlamlı terimler:
Benzer terimler:
İlginizi çekebilecek diğer konular:
|