Alzheimer Hastalığı nedir?
ADMiN
Yaşlılarda izlenen en sık nedenidir (%80). Çoğunlukla 50 yaş üstünde görülür. Down sendromunda 40 yaş altında bu hastalık tablosu izlenir.
ADMiN
ADMiN
Klinikte Alzheimer hastalığı Alzheimer Hastalığı: Yaşlılarda görülen demansın en sık nedeni olan, beynin atrofik olduğu, progresif yakın hafıza ve kognitif fonksiyon kaybı ile karakterize hastalık (Alzheimer) , progresif Progresif: ilerleyici (progressive) yakın hafıza ve kognitive fonksiyon kaybı ile karakterizedir. Kognitif kognitif: bilişsel bozukluklar 5-15 yıl içinde sürekli artar, sonuçta tam bir dizoryantasyon ve konuşma ve diğer yüksek kortikal yeteneklerde kayıp izlenir, ölüm sıklıkla bronkopnömoni Bronkopnömoni: Bronş ve akciğer dokusunun iltihabı (bronkopneumonia) ya da diğer infeksiyon Enfeksiyon: Mikroorganizmaların varlığına karşı ortaya çıkan inflamatuar yanıt ya da steril konak dokusunda mikroorganizmaların invazyonunu gösteren durum. (İnfection, İnfeksiyon) lar nedeniyledir. Subdural hematom hematom: kan toplağı gelişimi için predispozan predispozan: yatkınlaştıran, eğilimli kılan dır. Alzheimer hastalığı Alzheimer Hastalığı: Yaşlılarda görülen demansın en sık nedeni olan, beynin atrofik olduğu, progresif yakın hafıza ve kognitif fonksiyon kaybı ile karakterize hastalık (Alzheimer) sinsi başlangıçlı bir hastalıktır. Genellikle ilk dikkat çeken bulgu unutkanlıktır. Yakın bellek kaybı, agnozi Agnozi: Duyu organlarında bir bozukluk olmamasına karşın kavrama yetisinin bozulması, nesneleri ve simgeleri kavramada baş gösteren yetisizlik, bilmeme, tanıyamama (Agnosia) , afazi afazi: konuşamama (Aphasia) , apraksi Apraksi: Normal kas gücü ve koordinasyonu olmasına rağmen amaçlı hareketlerin yapılamaması (Apraxia) , disoryantasyon, hesaplama becerisinde azalma, problem çözme yeteneğinde azalma, depresyon depresyon: çökkünlük, çöküntü; sürekli bir üzüntü ve ilgi kaybına neden olan bir duygu durum bozukluğu (Çökkünlük, Çöküntü, Klinik Depresyon, Major Depresyon, Majör Depresif Bozukluk) , psikotik semptomlar ( halüsinasyon Halüsinasyon: Şizofreninin pozitif belirtileri arasında yer alan; gerçekte olmayan şeyleri görmek, sesler duymak, garip kokular duymak, ağızda tuhaf tat hissi ve bedenine dokunan olmasa da temas hissi,... gibi beyin tarafından yaratılan gerçek dışı duyular. (Varsanı) , paranoya) gibi bulgular gözlenir.
ADMiN
Alzheimer Alzheimer Hastalığı: Yaşlılarda görülen demansın en sık nedeni olan, beynin atrofik olduğu, progresif yakın hafıza ve kognitif fonksiyon kaybı ile karakterize hastalık (Alzheimer) da mikroskopik bulgular: 1- Daha çok hipokampus da nöronlar Nöron: Sinir hücresi, sinir sisteminin temel fonksiyonel birimi (Neuron, Neurons, Nöronlar) ın sitoplazma sitoplazma: göze sıvısı sında eozinofilik Eozinofilik: Eozin adlı asidik boyayı tutan -yuvarlak Hirano cisimcikleri Hirano cisimcikleri: Alzheimer hastalığında görülen, proksimal dendritlerde eozinofilik inklüzyonlardır. (Hirano Bodies, Hirano Body, Hirano Cisimciği, Hirano Cisimleri) . 2- Mum alevi şeklinde nörofibriler yumaklar Nörofibriler Yumaklar: Alzheimer hastalığında görülen, gümüş yöntemleri ile kuvvetli boyanan, hematoksilen eozin ile soluk ve bazofilik boyanan, nöron sitoplazmasında bulunan, mikrotübül ilişkili protein ve nörofilamentlerdir. (Neurofibriler Yumaklar, Nörofibriler Tangle, Nörofibriler Yumak) 3- Senil plaklar Senil Plaklar: Yaşlılığa bağlı plaklar anlamını taşıyan, Alzheimer hastalığında görülen, akson sonlanmalarının oluşturduğu, amiloidin toksik etkisi ile ölen astrosit ve nöron kümeleri (Senil Plak) (amiloidin toksik etkisi ile ölen astrosit ve nöron Nöron: Sinir hücresi, sinir sisteminin temel fonksiyonel birimi (Neuron, Neurons, Nöronlar) kümeleri) 4- Amiloid anjiopatisi ( serebral damar duvarlarında Beta2 amiloid protein birikir ) 5- Granülovakuoler dejenerasyon Granülovakuoler Dejenerasyon: Alzheimer hastalığında görülen, her biri arjirofilik bir granül içeren sitoplazmik nöron içi vakuoller (Granulovakuoler Degenerasyon, Granulovakuoler Dejenerasyon, Granülovakuoler Degenerasyon) ( nöronlar Nöron: Sinir hücresi, sinir sisteminin temel fonksiyonel birimi (Neuron, Neurons, Nöronlar) da vakuolizasyon ve nekroz nekroz: bir veya daha fazla sayıda hücrenin, dokunun ya da organın geri dönüşemez şekilde hasar görmesi sonucu görülen patolojik ölüm (Ölü Doku) )
ADMiN
Eş anlamlı terimler:
Benzer terimler:
İlginizi çekebilecek diğer konular:
|